.

Tortur

Jeg holder på å lese "Frihetens øyeblikk" av Jens Bjørneboe, og jeg er litt sjokkert over hvor fæl mennesker kan være. Det som slår meg er at jeg leste i en artikkel for litt siden at én av tre, altså 30% av befolkningen i Norge syns at det er greit med tortur for å få fram terrorplaner, mens 90% av befolkningen syns at menneskerettigheter er viktig. Jeg lurer bare på om de 10% som ikke var for menneskerettigheter er de samme som er for tortur? Hva om 100% av de som er for tortur også er for menneskerettigheter? Nordmenn er ikke helt god!

Tortur er ingen god metode uansett.
Tenk deg litt om, hva ville du gjort om noen mistenkte deg for terrorplaner og ville torturere de ut av deg, men du var uskyldig. Den eneste måten å få de til å slutte på er å komme med en løgn om noe, bare for å slippe. Bare for et lite øyeblikk. Når de opppdager at det ikke var sant, om de finner det ut, så fortsetter de. "Det må være en gunn til at du løy!", kan de komme på å si. Det de ikke tenker på er at de løy pga. at du var uskyldig. Kanskje de aldri vil finne det ut, siden de du sladret på også sladrer på andre. Resultatet blir bare at man kan skryte på seg at man har "avverget" et terrorangrep, eller noe slikt.

Ville du sagt deg skyldig i noe du ikke var skyldig i, for å slippe tortur? Et liv i fengsel eller uutholdelig smerte som syns å vare evig?

Jeg vet hva jeg ville valgt!

Mennesker er de ondeste dyrene i verden. Hvilke andre dyr plager sine egne og liker det? Ikke bare liker det, men kan rettferdiggjøre det.

Egentlig forbinder jeg tortur med middelalderen, men til og med i dag brukes tortur aktivt for å presse "sannheten" ut av folk. Kampen mot terror rettferdiggjør tortur. Så lenge det er de og ikke oss, så går det greit?

Jeg blir lei meg og frustrert. Det er ikke rart at Bjørneboe ble alkoholisert og begikk selvmord etter å ha studert ondskapen i verden.

-Cecilie

Ingen innlegg i kommentarfeltet

Mia Bakken Olsen

26.05.2010 kl.13:29

SV: Ja, det er nå jeg først fant ut hvor enkelt det faktisk er å bryte seg inn/snike seg inn hos andre mennesker.. det skremmer meg litt!

Lotte.

26.05.2010 kl.17:47

Helt enig med deg. Tortur er ikke greit, uansett hva. Vi har alle våre menneskerettigheter, og de skal bli respektert i ALLE tilfeller. Tortur kan uansett ikke rettferdiggjøres, selvom den ble brukt for å avsløre terrorisme eller noe annet.

Stine

26.05.2010 kl.19:51

Hei!

stikk innom å se om du vant konkurransen hvor du kunne vinne øredobber!:)

Cecilie<3

27.05.2010 kl.14:11

sv: hei fin blogg du har og takk for kommetaren

Ragnhild

10.06.2010 kl.13:31

Veldig glad du har lest litt Bjørneboe! Frihetens øyeblikk er både fascinerende, urovekkende og viktig - leste den i Danmark i januar og fikk lyst å være med på å skape en litt bedre verden enn den som skildres... Eller hva sier du?

Skriv et innlegg til kommentarfeltet

hits