.

IdentitetEt av de spørsmålene vi alle en gang har, eller en gang kommer til å stille oss selv er "hvem er jeg? ". Selvfølgelig vet de fleste av oss hvem vir, ia llefall på papiret. Vi vet navn, alder, kjønn og fødested, men er det egentlig det å vite hvem man er. Hva er det som definerer et menneske? Er det summen av alle erfaringene en person har?

Da jeg var 16 var jeg litt halvveis identitetsforvirret. Jeg var ikke barn og ikke voksen, vennekretsnen min var i forandring og jeg visste egentlig ikke helt hvor jeg selv var i livet og hva jeg skulle gjøre. Man prøver å finne seg selv, prøve å forstå seg selv. Det kan fort bli litt vanskelig når en ikke vet hvorfor man gjør de tingene man gjør. På et tidspunkt trodde jeg at jeg hadde funnet ut hvem jeg var, men det ble tatt fra meg igjen etter en liten stund. Fordi verden stadig er i forandring, var jeg også stadig i forandring, og er det enda.

Jeg har alltid hatet at folk har fortalt meg at jeg ikke har livserfaring til å gjøre noe, eller at jeg er for ung. Hvordan kan man få erfaring om man ikke får en sjanse. Jeg tror jeg hadde klart å oppnå mer på det tidspunktet om jeg hadde fått muligheten, enn det jeg vil nå. Gløden slukker etterhver. Alder burde ikke hatt så mye å si på om noen ville klare en enkel oppgave, men pågangsmotet burde absolutt hatt mer å si. Livserfaring er ikke relevant. Selvfølgelig tenker man annerledes med erfaring, men det kan og være en uting! Friskt blod kan lett se noe som inngrodde erfarne ikke ser. Jeg tror erfarne blir redd for at ting ikke skal gå deres vei. De er redd for å ta sjanser. Hva har de å tape? Hva har de å vinne.

Jeg er for at folk skal få lære av egene erfaringer, i stede for å bli "frelst" av andres erfaringer, for det vil aldri fungere i praksis. Kanskje man kan lære noe, men man sitter igjen med ingen egen erfaring, og hva er da poenget om det er erfaring som skal styre verden.

Erfaring er noe som  man får med tiden, og det er vel det som definerer oss som mennesker. Hvordan man har taklet forskjellge situasjoner og hva man har fått ut av det, det er det som er en erfaring. Man kan ha opplevd mye, uten å bli erfaren, og man kan være erfaren, uten å ha opplevd en hel del. Alt etter hva man får ut av det. En 13 åring kan være svært erfaren, og en 70 åring kan sitte igjen med lite erfaring. Selvfølgelig er det ekstreme tilfeller der en 13 åring har mer erfaring enn en 70 åring, men det er ikke poenget.

Ikke se ned på de som er yngre enn deg. De er ikke dum. Det kan være en fordel å behandle dem som mennesker. Du har alt å vinne på å la de "styre litt på", tilsynelatende uten mål og mening. De vil bli erfaren fort nok.

Jeg har ikke funnet meg selv. Jeg vet ikke hvem jeg er, eller hvem jeg ønsker å være. Alt jeg kan ha er drømmer og håp, som ogå stadig forandres. Jeg kan ikke jakte på meg selv, da vil jeg nok gå glipp av det viktige, eller få vrangforestillinger om hvem eller hva jeg er. Jeg er i øyeblikket, og det er det eneste jeg vet.

Det går ikke an å definere hvem vi er 100%, man kan bare ane konturene som er der i det ene øyeblikket, og er borte det neste.

Vær den du er akkurat nå, du vil snart nok bli en annen.

-Cecilie

Ingen innlegg i kommentarfeltet

Elisabeth

27.04.2010 kl.17:42

Virkelig filosofisk du har vært:) Synes det var bra skrevet.

Cecilie

27.04.2010 kl.20:50

Elisabeth: Takk! Jeg prøver å ta meg sammen av og til. Kan ikke bare skrive tull heller.

Skriv et innlegg til kommentarfeltet

hits