.

Det herlige norske språket

Nå leser jeg pensum, og jeg liker egentlig det jeg studerer. Norsk. Jeg elsker det norske språket. Grammatikken er ikke så gøy, men den må jo kunnes. Visste dere at grammatikkategoriene har fått nye navn og ny struktur?
Det var totalt ukjent for meg. Helt til jeg begynte å studere det. For meg vil det alltid være artikkel, og ikke determinativ.

Hvorfor skal man gjøre alt så vanskelig. Greit nok at man følte at vi hadde hengt på latinen litt for lenge, men å endre alt så drastisk. Jeg finner jo ikkje igjen grammatikken jo! Det blir som å lære seg et helt nytt språk. Bare fleks at jeg kan språket, men at det bare er å få alle ordene i riktig kategori.

Det som er så fint med norsk, er at det er lov å snakke akkurat som du selv vil. Dialektene står sterkt i Norge! Man er stolt over å kunne vise alle hvor man er fra ved å snakke dialekt. Vi har til og med et skriftspåk som er basert på dialekter. I andre språk, han man variasjoner av språket med aksent, mens i norge har man nesten helt egene språk på forskjellege geografiske steder. vi har forskjellige ord og allikevel forstår vi hverandre.

På norsk kan man ikke si  "det utales ikke slik", eller "det heter ikke kuer, men kyr". På norsk kan man, muntlig si akkurat det man vil. Fordi det er slik språket vil utvikle seg. Sider du "å ta selvmord", er det ikke feil, men det er ikke lov å skrive det. Kanskje om noen år når ingen lenger sier "å begå selvmord", får man også lov til å skrive ta i stede for begå.

Det er faktisk ganske deilig å tenke på at man kan si akkurat hva man vil. Sier du "sjereste", så skrik det ut. Om noen skjærer tenner og river seg i håret av at du spiser  "sjøtt", så kan de bare gjøre det. I dag står men ikke ovenfor store språklige utfordringer, men vi står ovenfor store språklige fremskritt. Kanskje når vi blir gammel, at våre barnebarn får velge på skolen om de vil skrive sjøtt eller kjøtt.

Merkelig hvor engasjert man kan bli av språk. Får håpe det holder seg i minst fire år til!

-Cecilie

Ingen innlegg i kommentarfeltet

wonderment

20.04.2010 kl.11:07

Sv; Takk for kommentar :) Angst er forferdelig, og ofte verre enn andre skulle tro. Det går rett i hodet på oss, og da blir det følelsene og tankene som styrer oss. Håper ting ordner seg for deg også :)

Skriv et innlegg til kommentarfeltet

hits