.

When in Rome, Do As the Romans Do

Det er et ordtak jeg bruker ofte. Opprinnelsen til ordtaket finner dere her.

Det går ut på at der man er skal man følge de rutiner og tradisjoner som de innbyggerene på det stedet du er har. Det kan bety at man følger alle normene, både de formelle og de uformelle, i det samfunnet man befinner seg i. Altså, om du reiser til et land der man går på hender og jodler fra klokken to til tre på ettermiddagen hver dag, så gjør du også det.

Dette kan overføres til mange sammenhenger, blant annet at når asylsøkere kommer til Norge, så bør de følge uformelle og formelle normer. Her snakker man norsk, i allefall ute blant folk, man respekterer lovverket og retter seg etter det, man håndhilser, så fremst at man ikke har en god unnskyldning, man reiser seg for gamle damer på bussen, stemmer ved valg og lignende ting som alle kjenner til.Til gjengjeld skal de som gjør dette aksepteres og respekteres av medborgere.

Om man kommer på besøk til et sted, for eksempel som turist, bør man også prøve å følge lokale normer så godt det er mulig. Er det ikke lov å løpe over veien på rød mann på det stedet man besøker, så bør man respektere dette selv om man er vant med å gjør det det fra hjemlige strøk.

Hopper alle venne dine fra en bro, betyr det ikke at du skal gjør det samme selv om du er medlem i en svært liten gruppe med mennesker, også kjent som vennegjengen din, som utgjør et minisamfunn. Da passer det bedre med uttrykket: "bare død fisk flyter med strømmen". Det er en viss forskjell.

- Cecilie

Ingen innlegg i kommentarfeltet

kvantitet

15.02.2010 kl.21:53

Jeg antar at du antagelig snakker om invandringsdebatten som raser. men du skrev det på en fin, og obektiv måte. Synes det var bra skrevet! Deilig å lese et innlegg som ikke er fult av hat.

Skriv et innlegg til kommentarfeltet

hits